Logo Save your Date
Brigitte van der Wielen

brigitte@saveyourdate.nl

06-22893484

Instagram
Pinterest
Taken ceremoniemeester

Wat zijn de taken van een ceremoniemeester?

Wat doet een ceremoniemeester?

Een goede ceremoniemeester is onmisbaar voor elk bruidspaar. Maar wat is een ceremoniemeester en wat zijn de taken van een ceremoniemeester? In deze blog wil ik je hier alles over vertellen.

De ceremoniemeester, je hebt er vast wel eens een gezien op een bruiloft of gehoord dat deze “baan” bij een bruiloft hoort. Ja je leest het goed het is een baan! Een flinke bijbaan als je de taak van ceremoniemeester serieus neemt.

Al vroeg in het proces van de voorbereidingen is het handig om een ceremoniemeester aan te stellen. Aan jullie als bruidspaar de taak om de juiste persoon daarvoor te kiezen. Zie het niet als een erebaan, zoals dat bijvoorbeeld de getuigen zijn, maar neem daarvoor iemand die goed is in regelen en overzicht kan houden. Waarvan je het niet erg vind dat die van de bruiloft minder mee krijgt omdat hij of zij veel aan het regelen is. Wil je liever wel alle daggasten laten genieten van de dag? of weet je niemand om deze belangrijke taak aan toe te vertrouwen? neem dan een professionele ceremoniemeester.

Wat is een ceremoniemeester?

Taken van een ceremoniemeester | Save your Date
Ceremoniemeester Save your Date

Een ceremoniemeester is iemand die vanaf de voorbereidingen betrokken is bij het huwelijk. Goed kan organiseren. Die wellicht helpt om sommige keuzes te maken. Samen met jullie vooraf het draaiboek maakt en op de dag zelf het aanspreekpunt is voor de gasten en de leveranciers. Het is de persoon die op jullie trouwdag de leiding heeft, zorgt dat alles gaat zoals jullie willen en hebben afgesproken zodat jullie ontspannen kunnen genieten van de dag.

De Taken van een ceremoniemeester:

  • Regisseur van de dag
  • Aanspreekpunt voor alle gasten & leveranciers
  • Bruidspaar ondersteunen tijdens de voorbereidingen
  • Draaiboek maken
  • Ceremoniemeester brief maken
  • RSVP bijhouden
  • Verrassingen voor het bruidspaar regelen
  • Vrijgezellenfeest organiseren

De voorbereidingen:

In het voorbereidingstraject van de bruiloft is de ceremoniemeester helemaal op de hoogte gebracht van alle plannen en afspraken. Het is zorg op de dag zelf dat al deze plannen en afspraken uitgevoerd gaan worden. Dat is de belangrijkste taak van de ceremoniemeester! Bij de uitnodigingen zit vaak ook een ceremoniemeesterbrief. Hierin staat extra informatie m.b.t. de trouwdag maar hierin kan ook nog een extra verrassing voor het bruidspaar geregeld worden.

Zorg ook dat je een RSVP op de kaart vermeld. Op locaties moet je doorgeven hoeveel gasten er aanwezig zijn op jullie trouwdag. Door middel van een RSVP moeten gasten aan de ceremoniemeester laten weten of ze wel of niet aanwezig zijn.

Taken van een ceremoniemeester Tijdens de bruiloft:

De ceremoniemeester ontvangt alle gasten, zorgt dat alle settings op tijd gereed zijn. (Is de ceremoniesetting klaar zodat de ceremonie op tijd kan beginnen? Heeft de juiste persoon de ringen? Staat de goede muziek klaar voor de entree van de bruid en/of bruidegom? Na de ceremonie de taart aansnijden? Is de taart op tijd geleverd? enz, enz, enz zo loop je elke setting na dat deze op tijd klaar staat voor het bruidspaar met de gasten hier naartoe gaat)

Ook brengt hij of zij de laatste finishing touch aan met de styling, spullen die klaar gezet moeten worden (denk aan het gastenboek of de bedankjes) Maar ondersteunt het bruidspaar ook bij de felicitaties. Neem de cadeau’s van het bruidspaar aan zodat deze de handen leeg blijven houden voor felicitaties. Zorg ook dat als alle felicitaties geweest zijn dat de cadeau’s veilig opgeborgen worden.

Zoals je kunt zien heb ik aan het begin van deze tekst niks teveel gezegd over de hoeveelheid werk wat ceremoniemeester zijn in houdt šŸ™‚ Zorg ook dat je dit echt goed regelt. Meestal trouw je maar 1 keer en ik hoor iets te vaak achteraf “hadden we het maar anders gedaan”

Wil je graag meer informatie over mij als professionele ceremoniemeester? Stuur me hier een berichtje zodat we kennis kunnen maken of kijk op deze pagina voor meer informatie

Liefs, Brigitte

fotocredits: Eppel fotografie